Mordet på en 1000-årig stad

Apoteket Svanens officin
Apoteket Svanens officin. Inramade fack- och skåpsektioner i satinvalnöt, sammanhållna genom frisen upptill av stiliserade Arnica-blommor. Innehavarnas namn under frisen. I fonden klockparti samt t v och t h skåp för böcker resp. dubbelgifter. I förgrunden disken och förvaringsfack med intarsior. Kassettak och takbjälke på de två gjutjärnskolonnerna.”
Apoteket Svanen i mitten på 1700-talet
Lilla Torg och Stora kyrkogatan i Lund vid 1700-talets mitt Efter akvarell av P. Sommar i Kungl. Bibl. i Stockholm. Universitetsapoteket Svanens byggnad är markerad av pilen ovan bilden. Domkyrkan syns till vänster i bilden. Tryckt bild. Proveniens okänd.

Av Anders Widell

Skall Universitetsapoteket Svanen försvinna ur Lunds stadsbild`?

Förhoppningsvis inte

Sista ordet är inte sagt, men stadshistoriskt engagerade lundabor behöver låta sina röster höras. Ansvariga stadsplanerare och politiker låter villrådiga och duckar.

Apoteket Svanen i Lund 1927. Fasad mot Kyrkogatan.
Universitetsapoteket Svanen i Lund, 1927. Efter fotolitografiskt (?) blad.

Det statligt ägda Apoteket AB har tittat på sina försäljningssiffror och upptäckt att de klarar inte att driva vidare apoteket Svanen i Lund utan skulle överraskande stänga ned det som i dag, den 29 maj 2019. Beskedet kom som en chock och kändes nästan som en statskupp eller rentav som ett kulturhistoriskt stadsmord.

Infektionsläkaren docent Anders Widell har från sin semester i Ligurien skickat denna klagoexplosion till Sydsvenska Medicinhistoriska Sällskapet.

Så dimper ännu en dålig nyhet ner över oss Lundabor – apoteket Svanen med nästan 400-åriga anor läggs ner – helt utan föregående diskussion bland oss Lundabor. Magnus Frisk, representant för ägarkedjan Apoteket AB  förklarar att nedläggningen beror på dålig lönsamhet och omoderna lokaler. Han nämner inte två viktiga orsaker:

  1.  När städer dödas genom nedläggningar i centrum så skapar man samtidigt en hord av apotek centralt – vars enda funktion är att slå ut varandra och undanröja en månghundraårig tradition – nu är det proteinberikade hårschampon, skönhetsmedel och andra icke medicinska produkter man skall satsa på. Jag tror en borgerlig regering kan skyllas för detta.
  2. Tillgänglighet. MAN KOMMER INTE IN I STAN PÅ ETT BEKVÄMT SÄTT. Detta har en destruktiv vänstermajoritet ordnat plus en folkpartist. Sydsvenskan förklarar att Clemenstorget skall bli Lunds nya portal utåt. Där kommer trofén att stoltsera – spårvagnen – vars byggande nu i flera år varit en av flera välplanerade strypsnaror för all handel i centrala Lund. Är man inte politiskt korrekt, ung och cyklar på fel sida av gatan eller på trottoarer så hör man inte hemma i Lund. Så har affärerna fallit, Lundalyktan, hattaffären i Wickmanska gården, Widerbergs och nu tydligen Svanen. Den som promenerar längre ner i centrala Lund finner att överklistrade fönster numera snart ät vanligare än affärer. Med vänsterns globala och ingrodda hat mot fri rörlighet, blir spårbunden trafik för dem det naturliga valet – då kan kontrollen vidmakthållas. Och hatet mot bilismen. Så blev det spårvagn i Lund enligt agendan från trafikutskottets ordförande Karin Svensson Smidt, exkommunist numera marknadsförd som spårbunden miljöpartist. Det blev ingen lokal omröstning som med stor säkerhet skulle visat att majoriteten inte vill ha spårvagn i Lund. Resultatet blev allt färre kunder i centrum – ingen business. I stället har armadan av bilar tilltagit vid Nova – där är det ännu inte skottpengar på bilister. Och samtidigt överväger samma klick av beslutsfattare fler fjolligheter. Mårtenstorget ska bli en lekplats – nu när den 1000-åriga torghandeln nästan är utrotad. Därtill vill samma aktörer skapa en galleria som skall förstöra Mårtenstorgets södra sida, en galleria för folk som inte kan ta sig dit.

Låt oss lova oss själva två saker – att ALDRIG åka spårvagn i Lund samt att framgent bojkotta Svanens ägare, det statliga Apoteket AB som störs av att en historisk miljö inte är rationell om man ser som huvuduppgift att sälja deodoranter, skönhetsmedel  och tandkräm.

Anders Widell, läkare, apotekarson