Ny artikel i nättidskriften: Förälskelse i ”Vertikal komposition” av Lars Malm

Arne Jones skulptur Vertikal Komposition uppfördes ursprungligen utanför Fysiologen i Lund 1956. För artikelförfattaren Lars Malm som hösten 1957 började att arbeta som amanuens på Fysiologen kom mötet med den att resultera i en livslång förälskelse och inspirationskälla att sikta mot stjärnorna. För skulpturen själv blev det första ledet i sentensen ”Per aspera ad astra” (Genom svårigheterna mot stjärnorna) en bister verklighet 2011 då den blåste ned och lades i malpåse. Det framkom att ägaren till skulpturen var Akademiska Hus AB och efter diverse turer kunde den återuppföras och invigas den 1 juni 2023, nu utanför medicinska fakultetens nya undervisnings- och forskningscentrum, Forum Medicum.
Skulpturen var således ursprungligen ett landmärke för Fysiologen. Lars Malm ger en inkännande beskrivning av den legendariske professorn GK och den mångfacetterade verksamheten på Fysiologen. Sydsvenska Medicinhistoriska Sällskapets historik och Livets Museum belyses. Olle Hammars foton är en fröjd för ögat.

2 reaktioner på ”Ny artikel i nättidskriften: Förälskelse i ”Vertikal komposition” av Lars Malm”

  1. Utmärkt att skulpturen åter finns på den plats där den tidigare stått, och är bekant och väcker minnet för många medicinare som gått fysiologikursen på Fysiologen i Lund.

  2. Jättetrevlig artikel och den nya statyn är så vacker. TACK för ditt arbete med Arne Jones Vertikal komposition. Roligt med allt som hände på Fysiologen. GK var en sann humanist.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.