Läs Boel Berner (2020): Medical Humanities, vol. 5. Strange Blood. The Rise and Fall of Lamb Blood Transfusion in 19th Century Medicine and Beyond.

En blodig historik

Boel Berner (2020): Medical Humanities, vol. 5. Strange BloodThe Rise and Fall of Lamb Blood Transfusion in 19th Century Medicine and Beyond.

Blut ist ein ganz besonderer Saft (Blod är en ganska säregen saft) skrev Goethe redan i början på 1800-talet. Boel Berner är professor i sociologi och historia och har ägnat sig åt hur samhällets insikter om blod har utvecklats. Hon har nu givit oss en innehållsrik och mycket tänk- och läsvärd bok om detta. Aktivt hjälpsamma människors ansträngningar blir i desperata lägen alltför lätt fel. Men ibland lyckas de, och i rätta händer kan sådant bli god grogrund för framgång. Men charlataner och bedragare kan också sko sig på detta. Sociologen Berner visar oss hur dåtida samhällen kunde tolerera sådant. Vi ser även i dag hur framträdande men ansvarslösa ledare kan nå egoistiska och tveksamma mål med skrävlande och vilseledande påståenden.

Efter Nobelpristagarna Landsteiners och Ehrlichs insatser i början på 1900-talet blev blodtransfusioner värdefulla och säkra behandlingar i modern sjukvård. Boel Berner visar oss hur slingrig vägen dit har varit.

Boel Berners bok finns fritt tillgänglig att läsa på Internet som en pdf-fil. Klicka här för att få göra det. Eller leta bland våra publikationer | Aktuella reportage, åsikter och synpunkter. Samma pdf-fil finns att ladda ner där. /Berndt Ehinger

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.