Ett 90-årigt medicinhistoriskt fenomen

Bengt och Gunvor Lindskog på Bengts 90-årskalas på Kulturens Östarp 2019-03-16.

Bland de aktiva på Livets Museum finns det en 90-åring som är ett livs levande fenomen. Han bor med sin obetydligt yngre Gunvor i Hjärup, 8 km söderut, och i ur och skur tar han sin cykel och trampar uppför den sega backen genom Lund till Livets Museum för att i timtals verka där och sedan cykla hem igen. Det är ingen som slår det! 

I lördags (16/3 2019) firades han av ett drygt 50-tal vänner, barn, barnbarn och andra beundrare som han bjöd på ett praktfullt kalas på Kulturens Östarp. SMHS uppvaktade med Ove Hagelins Rare and important medical books in the Library of the Karolinska Institute : an illustrated and annotated catalogue tillsammans med en flaska god bubbel. Krögarparet Vollmer kände nog till dagens dignitet, för de hade uppenbarligen ansträngt sig. Det hade gästerna också, hitresta från både Danmark, Norge och Sverige norr om Skåne. Talen var många, några var rent av spirituella och väl genomarbetade och ett på briljant vers. Bengt lyckades mot sin vana fatta sig mycket kort. Allt avslöjades om Bengt Lindskog från uppväxten på Flottans Sjukhus I Karlskrona vid bastion Aurora med tillhörande vackra park och tilltalande utsikt över Karlskronas skärgård, scouting, pojkstreck och ett liv med ledarskap och beslutsam “pang på rödbetan” för att ta sig fram och klara hindren. Med bravur, dessutom.

Gratulationsblad, SMHS styrelse

Britta Stenstam överräckte ett gratulationsblad från styrelsen för SMHS med en fin teckning av maken Magnus

och det här är boken Bengt Lindskog fick från SMHS

Det finns en uppenbar litterär ådra i släkten Lindskog, för Bengts del synlig i ett mycket stort antal vetenskapliga skrifter i kirurgi och i medicinens historia. Alla svenska läkare har stött på och använt hans mycket vitt spridda medicinska ordböcker, och talarna från Norge och Danmark försäkrade att Bengt tack vare dem är lika välkänd i deras hemländer som i Sverige.  En av dem lyckades t. o. m. övertyga oss om att Bengt är lika välkänd i hans hemland som Frans G Bengtssons Röde Orm.

Man kan bara instämma i Bengts avslutande manuskript för sin aftonbön den kvällen: “Tack gode Gud för att allt det som sades är sant”.