2013-04-15 U. Ellervik

Kärlekens kemi

Föreläsning för Sydsvenska Medicinhistoriska Sällskapet 2013-04-15 kl 1800 på (Prel) Kulturanatomen, Biskopsgatan 7, Lund
Ulf Ellervik

Lust, förälskelse och evig kärlek beror alla på kemiska förlopp. Vad händer egentligen i hjärnan när vi blir kära? Varför reagerar kroppen som den gör när vi har sex? Hur kommer det sig att två enkla peptider gör att vi knyts till varandra i djup vänskap eller till och med kärlek? Vad är kemin bakom krämer, läppstift, brun-utan-sol och andra mer eller mindre konstiga sätt att bli vacker på? Denna föreläsning handlar om kärlekens kemi, rikt illustrerat med moderna molekyler och klassisk konst.

Ulf Ellervik är professor i bioorganisk kemi vid Lunds Universitet. Han forskar bland annat kring botemedel mot cancer och är en starkt engagerad kunskapsspridare inom kemins område. 2012 sommarpratade han i P1 och han skriver populärvetenskapliga artiklar för Kemivärlden och andra tidningar. Han är även mottagere av det första pi-priset, ett nyinstiftat pris för populärvetenskapligt skrivande, för boken ”Ond kemi – berättelser om människor ord och molekyler”. Nu skriver han på sin andra bok, Njutning, som förväntas komma ut sommaren 2013.

Sydsvensk medicinhistoria